ضایعات و زخم های دهان ممکن است نیاز به درمانهای موضعی یا خوراکی داشته باشد .رژیم درمانی باید شامل تغذیه مناسب و استفاده از مایعات کافی ، کاهش درد ، حفظ بهداشت دهان ، کنترل عفونت ثانوی و کنترل موضعی پیشرفت بیماری باشد .
برای جلوگیری از گسترش و شدت ضایعات دهان باید با دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان مشورت نمائید و چنانچه مشکلات وسیعتر بوده و دیگر اعضاء را درگیر نموده به پزشک متخصص مراجعه نمایئد .
اصول زیر برای بهبود ضایعات دهان شما پیشنهاد میشود درصورتیکه سوالی داشته و یا این راهنما با انچه که به شما گفته شده یا شنیده اید فرق میکند حتما“ با پزشک خود درمیان بگذارید .
الف -کنترل موضعی ضایعه دهان :
1- 2 قاشق چایخوری جوش شیرین ( یا یک قاشق چایخوری از نمک و یک قاشق چایخوری جوش شیرین ) در یک لیتر آب ولرم حل کرده و هردو ساعت دهان شویه کنید .
2- اگر درد دارید ، میتوانید از مخلوط شربت دیفن هیدرامین همراه باشربت معده با ترکیب مساوی یک قاشق چایخوری 5 دقیقه قبل از غذا دهان شویه کرده و از دهان خارج نمائید . مواظب باشید هنگامیکه غذا می خورید و حفره دهانتان بی حس است از گاز گرفتگی خودداری کنید .
3- اگر دهانتان خشک است درتمام روز ( هر 10 دقیقه ) بطور مداوم آب خنک بنوشید . از دهان شویه های تجاری محتوی الکل یا نوشیدن قهوه و چای باید خودداری کنید زیرا این ترکیبات خشکی دهان را بیشتر میکند .
ب – مراقبت دندانها و لثه :
رعایت دقیق بهداشت دهان الزامی است زیرا ضایعات مخاطی دهان با پلاکهای باکتریای دندانها در تماس هستند که معمولا“ باعث عفونت ثانویه میشوند :
1- برای رساندن بهداشت دهان به سطح ایده آل به دندانپزشک جهت جرمگیری دندانها مراجعه نمائید .
2- دندانها را بعد از هرغذا به آهستگی نخ بکشید ، مواظب باشید لثه ها را زخم نکنید .
3- بعداز هرغذا مسواک کنید از مسواک نرم و خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده نمائید ، سعی کنید از خمیردندانهای حاوی کلسیم پیروفسفات به علت طبیعت سوزش آور آن اجتناب کنید .
• اگر مسواک بسیار تحریک کننده است میتوان با گوش پاک کن های پنبه ای باقیمانده های نرم غذا را از روی دندانها تمیز کنید .
• میتوان برای نرم کردن بیشتر موهای مسواک خود ، مسواک نرم را مدتی در زیر آب گرم نگاه دارید .
4-گرداندن آب در دهان بعداز هرغذا و یا خوردن هر نوع مواد دیگر ، میتواند باقیمانده نرم مواد غذایی را پاک کند .
5-با محلول ضد پلاک ( مثل کلرهگزیدین ) اگر توسط دندانپزشک تجویز شده است 2 یا 3 بار در روز هنگامی که نمی توانید از سایر روشهای بهداشت دهان استفاده کنید ، دهان شویه کنید.
6- برای جلوگیری از پوسیدگی دندان از ژل فلوراید و یا دهان شویه فلوراید یکبار در روز بعد از مسواک استفاده نمائید درصورت امکان آدامس بدون قند بجوئید .
پ – تغذیه :
مصرف غذا و مایعات کافی برای سلامت دهان و بدن بسیار مهم است .از مکملهای غذایی ( مثل فراورده های دینه) استفاده کنید ، اگر دهانتان زخم است و غذا خوردن مشکل است میتوانید غذا را در مخلوط کن نرم کرده و سرد میل نمائید.
ت – نگهداری :
ارزیابی منظم از سطح بهداشت دهانتان در فاصله های برنامه ریزی شده توسط دندانپزشک داشته باشید
– داروها باید فقط توسط پزشک یا دندانپزشک تجویز شود